Endoscopische hypofysechirurgie

 

Tumoren van de hypofyse en hypofyseregio worden in het NCCN endoscopisch geopereerd. Het NCCN introduceerde deze nieuwe operatietechniek in Nederland in 1997 en sindsdien is deze methode ook in de andere neurochirurgische centra overgenomen. Door middel van deze nieuwe operatietechniek kan het chirurgische resultaat verbeterd worden en het operatietrauma voor de patiŽnt gereduceerd worden.

Deze endoscopische operaties, waarbij de toegangsweg tot de hypofyse door de neus en de wiggebeensholte plaats vindt, worden vaak in samenwerking met de KNO-artsen van het UMC St Radboud verricht. Deze samenwerking blijkt zeer vruchtbaar te zijn en heeft reeds tot een duidelijke innovatie van deze nieuwe operatietechniek geleidt. Dit uit zich in diverse publicaties en voordrachten in binnen- en buitenland. Daarnaast wordt door ons in samenwerking met de industrie gewerkt aan nieuw speciaal ontwikkeld instrumentarium en nieuwe endoscopen, die deze chirurgie nog succesvoller moeten maken.

Onze patiŽnten worden rondom de operatie intensief begeleidt door de endocrinologen van het UMC St Radboud. In samenwerking met de endocrinologen wordt het medisch beleid vastgelegd en wetenschappelijk onderzoek verricht.

Info voor patienten toon HTML-versie van het document (PDF-file)

 

Video van de endoscopische transnasale hypofysechirurgie

 Video endoscopische endonasale transsphenoidale hypofysetumoroperatie

  Download video endoscopische transnasale hypofysechirurgie
Windows Media Player
[Webvideo endoscopische transnasale hypofysechirurgie.mpg - 35757 Kb]

Om de beelden te kunnen bekijken adviseren wij u onderstaand programma te gebruiken voor de beste weergave. Deze gratis software kunt u hier downloaden:

 Microsoft Windows Media Player